Wat is nou eigenlijk de Griep ofwel Influenza

Onderstaande uitleg over het ontstaan van Griep is old school. Vanuit de inzichten van German New Medicine weten we dat Griepverschijnselen bio-logische gevolgen zijn in het lichaam van een plotseling ervaren emotioneel trauma / conflict. Deze verschijnselen dienen dus niet bestreden te worden en op de pagina 'ziek'Zijn en immuniteit heb ik uitgelegd dat ook de begrippen 'weerstand' en 'immuniteit' old school zijn. Op voornoemde pagina neem ik je mee in de geschiedenis van inzichten rondom 'ziekte', 'weerstand', en 'immuniteit'.

Wel kun je de informatie die ik op mijn Kruidenwebsite vermeld onder het Menu 'Weerstand' gebruiken ter ondersteuning in je healingproces naar balans.


Mijn huisarts uit mijn puberjaren zei gekscherend over de griep: 'als ik je medicijnen geef, duurt de griep 2 weken en als je niets doet, duurt het 14 dagen'. Met andere woorden: je hoeft aan de griep helemaal niets te doen, hij gaat vanzelf voorbij. Ik praat nu over een tijd van meer dan 30 jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd: met name in de farmacie-industrie en de motivatie om medicijnen (Tamiflu) te geven als je 'ziek' geworden bent, en de preventiemethode (vaccineren) om te voorkomen dat je 'ziek' wordt. Juist de medicatie (Tamiflu) en vaccinaties leiden tot ziek worden, omdat het je immuunsysteem ondermijnd en, daardoor, zelfs tot de dood.

Ik heb de afgelopen weken in dagbladen zien langskomen dat kinderen die de griep hebben, niet toegelaten zullen gaan worden op scholen om verspreiding van de griep te voorkomen. 'Zieke' werknemers zullen ook naar huis gestuurd gaan worden vanwege dezelfde reden. Er zal veel gewezen gaan worden op de noodzaak tot massale vaccinatie. Deze maatregelen lijken te dienen voor de bescherming van jou, je familie, en vrienden. Echter niets is wat het lijkt!

Informeer je goed (gebruik het internet en ook op mijn website kun je relevante informatie vinden), laat je geen angst aanpraten, en maak zelf je keuze!
Ik wens je de komende maanden Wijsheid en Inzicht, kracht, en een gezond Onderscheidingsvermogen!Onderstaande tekst komt van de website nvkp.nl

Griep

Naamgeving
We ontlenen de term influenza voor griep aan een gebeurtenis in ItaliŽ van de 14e eeuw, toen naar aanleiding an een meteorietenregen de Italianen spraken van: influsso. Influsso komt van influere, dat binnenstromen betekent. Er werd verband gelegd tussen deze meteorietenregen en een golf van verkoudheden, koorts en hoesten die ver ItaliŽ trok.

Ziektebeeld
De ziekte begint plotseling zonder voorafgaande verschijnselen, vaak met een koude rilling en algemene lamlendigheid. Binnen vierentwintig uur stijgt de temperatuur tot 39 įC of hoger. Deze hoge koorts kan gepaard gaan met koude rillingen, barstende hoofdpijn en hevige spierpijnen, vooral in de ledematen. In een wat later stadium kunnen er keelklachten optreden en een droge hoest. Bij aanhoudend en zwaar hoesten ontstaat dikwijls pijn in de borst of achter het borstbeen. Na ongeveer vier dagen komt het afweersysteem in actie met het aanmaken van afweerstoffen tegen de virusinvasie. De koorts zal dan dalen en afhankelijk van de conditie van de patiŽnt is deze na zeven dagen weer op de been.

Als de symptomen verdwenen zijn blijft vaak een gevoel van vermoeidheid en algeheel onwelbevinden over gedurende twee tot drie weken.

Voor gezonde volwassenen en kinderen is het doormaken van een griep niet ernstig, alhoewel wel vaak lastig.

Besmetting
In 1954 vonden onderzoekers het eigenlijke virus dat griep veroorzaakt. Tot dusverre kennen we meer dan 200 stammen van meer dan 20 verschillende virussoorten.

Een virus is een parasiet die zich niet zelfstandig kan vermeerderen: hij dringt binnen in een gastheercel waar hij het genetisch materiaal overneemt als het zijne, de moleculaire structuur van de gastheercel afbreekt en ermee versmelt. Bij dat vermenigvuldigingsproces vernietigt het virus de gastheercel. Antibiotica helpen tegen bacteriŽn, maar doen niets tegen een virus.

De verdelging van virussen in het lichaam is het meest waarschijnlijk door de eigen immuunreactie aangezien virussen zo snel van structuur kunnen veranderen dat het zoeken naar virusspecifieke geneesmiddelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg is.

Griep is een door griepvirussen veroorzaakte, veel voorkomende, acute, zelden ernstig verlopende infectieziekte. Het virus verspreidt zich in besloten ruimten waar zich veel mensen dicht bij elkaar bevinden. De wijze van besmetting is via druppels van uitgehoeste lucht of niezen.

De incubatietijd (de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen) varieert van een tot vier dagen. Slechts 50% van alle mensen die geÔnfecteerd worden met het influenzavirus wordt ziek. Gemiddeld 50% van de infecties met influenza verloopt geheel zonder symptomen: de geÔnfecteerde merkt helemaal niet dat het virus bij hem of haar is binnengedrongen. Bij deze geÔnfecteerden zonder symptomen wordt een barriŤre opgebouwd tegen een eventuele volgende besmetting met een verwant influenzavirus. M.a.w. deze groep krijgt meer weerstand door de symptoomloze besmetting.
De mensen die wel ziek worden krijgen verschijnselen na een tot drie dagen.

Behandeling
De besmetting met het griepvirus is niet te voorkomen, het ontstaan van de ziekteverschijnselen wel. Goede voeding, voldoende nachtrust, ontspanning en lichaamsbeweging zorgen voor een goede conditie en bouwen voldoende weerstand op.

Bron: nvkp.nl. Op deze website vind je het natuurlijke verloop van infectieziektes, zoals de bof; mazelen; kinkhoest; e.a., reguliere en complementaire behandelmethodes. Je vindt hier ook informatie over het veelbesproken HPV en de mexicaanse griep


Onderstaande tekst komt van de website dokteronline.com

Griep
Influenza, of in de volksmond griep genoemd, is een acute infectieziekte van de bovenste luchtwegen (neus, keel bronchiŽn) en wordt veroorzaakt door het influenza virus. Lang niet alle griepjes die wij zeggen te hebben, zijn echte influenza infecties. Het lijkt lastig om daar een onderscheid in te maken. De symptomen van de ziekte zijn namelijk niet specifiek (koorts, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, hoesten, oorpijn, vermoeidheid). Alleen laboratoriumonderzoek kan met zekerheid vaststellen of het om een influenza infectie gaat. Echter, in een periode dat er een epidemie heerst, kan er op basis van een combinatie van symptomen met redelijk grote zekerheid een diagnose influenza worden gesteld.

Een typische influenza infectie begint heel snel (binnen 2 ŗ 3 uren). De patiŽnt krijgt hoge- koorts en de pijnen in hoofd, spieren en keel zijn berucht. Na een dag of 4 - 5 zijn de meeste van deze klachten verdwenen. De vermoeidheid en uitgeblustheid kunnen echter nog dagen tot weken aanhouden. In sommige gevallen kan de echte influenza infectie gevolgd worden door een tweede infectie (bronchitis, longontsteking, middenoor ontsteking). Deze wordt dan meestal door bacteriŽn veroorzaakt.

Influenza wordt vaak onschuldig en zelf-limiterend genoemd. Voor volwassenen die gezond zijn en geen andere ziekten hebben, zal een influenza infectie vaak zonder complicaties verlopen, hoewel de patiŽnt zelf de ziekte vaak nog lang zal heugen vanwege de heftigheid waarmee de symptomen zich voordoen. Voor bepaalde mensen, zoals hart- of longpatiŽnten, suikerpatiŽnten, patiŽnten met een niet goed functionerend afweersysteem of ouderen, kunnen de influenza infectie en/of de vervolg infecties wel ernstige gevolgen hebben. Antibiotica behandelingen of zelf ziekenhuisopnames ten gevolge van een simpele griep zijn bij deze mensen geen uitzondering. Voor deze speciale groepen is het dus belangrijk om de kans op influenza te verkleinen. Zij worden daarom door hun huisarts in het najaar uitgenodigd om een griep-vaccinatie (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevante informatie) te ontvangen.

Oorzaak griep
Influenza wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn twee hoofdgroepen relevant: het influenza A en het influenza B virus. Influenza virussen kunnen zowel mensen als dieren infecteren.

De virussen worden verder onderverdeeld in allerlei subtypen (bijvoorbeeld H1N1) en worden o.a. vernoemd naar de plaats waar het virus voor het eerst ontdekt is, zoals het Hong Kong virus.

Virussen kunnen niet bestreden worden met antibiotica (bedoeld voor bacteriŽle infecties).

Hoe krijg ik griep
De influenza virussen worden in heel kleine waterdruppeltjes verspreid. Als iemand met griep niest of hoest, worden deze druppeltjes de lucht ingeblazen, tot op wel 9 meter afstand! Grote kans dat een voorbijganger virusdeeltjes binnenkrijgt via de neus, mond of ogen. Zodra het virus in het lichaam zit, begint de vermeerdering van de virusdeeltjes. De symptomen van de infectie beginnen 1 tot 3 dagen daarna.

Iemand die geÔnfecteerd is met het virus kan tot ongeveer ťťn week andere mensen besmetten.

Hoewel de infectie beperkt blijft tot de bovenste luchtwegen, geeft het symptomen door het hele lichaam. De ziekte start vaak heel snel; binnen een paar uur heeft de patiŽnt -hoge- koorts (>37,8į C), hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, keelpijn, moe en lamlendig. Als deze symptomen samenvallen met de jaarlijkse griepepidemie, kan er met grote zekerheid vastgesteld worden dat het om een echte influenza gaat.

Epidemie
Ieder jaar heerst er in de winter griep (influenza). Wanneer er binnen een paar weken tijd het aantal grieppatiŽnten boven het normale aantal stijgt, noemen we dat een epidemie. Een griepepidemie kan voorkomen van november tot april. Het ene jaar is de epidemie erger (meer mensen) dan het andere jaar, maar gemiddeld worden jaarlijks ongeveer 10% van de volwassenen getroffen door influenza. Een normale epidemie trekt gedurende 6 tot 10 weken door het land. Er is in Nederland een groep huisartsen die bijhoudt hoeveel patiŽnten in hun praktijk influenza hebben. Zij geven dit door aan het NIVEL, een onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg.

Heel zelden wordt de epidemie veroorzaakt door een virustype waar nog geen vaccin voor ontwikkeld is en waar binnen de bevolking geen afweer tegen bestaat. In zo'n situatie kunnen veel meer mensen geÔnfecteerd worden en kunnen mensen veel erger en sneller ziek worden. Het virus kan zich razend snel over grote delen van de wereld verspreiden. Veel mensen overlijden dan aan de influenza. Dit wordt een pandemie genoemd. De laatste pandemie vond plaats in 1968-1969.

Wanneer weet ik dat ik griep heb
Hoe herken je influenza? Er bestaat momenteel nog geen test waarmee je thuis of bij de huisarts even snel kan bepalen of je een influenza infectie hebt of een andere ziekte. Uiteraard kan iedereen wel de symptomen herkennen:

Snel opkomende
* koorts
* spierpijn
* rillerig
* vermoeid en uitgeput
* keelpijn
* hoesten

Nu lijken deze symptomen veel op een stevige verkoudheid of een andere (virus)infectie, maar wanneer deze symptomen ontstaan in een periode dat er griep heerst, is de kans wel erg groot dat het een influenza infectie is. Nu krijgen gemiddeld 10% van de volwassenen en ongeveer 30% van de kinderen echte griep tijdens een griepuitbraak (epidemie). Iemand met influenza kan makkelijk andere mensen aansteken, vooral wanneer deze dicht op elkaar in ťťn ruimte zijn.

Ziekteverloop van griep
Influenza komt in gebieden met een gematigd klimaat alleen in het winterseizoen (november - maart) voor. In tropische gebieden daarentegen, komt het het hele jaar rond voor. Waarom wij alleen 's winters met influenza te maken hebben komt waarschijnlijk doordat we in koude periodes meer binnenshuis met elkaar doorbrengen en het virus in de koude vochtige buitenlucht langer kan overleven.

Het virus wordt van persoon op persoon overgedragen in kleine vochtdruppeltjes die door hoesten of niezen verspreid worden.

Wanneer het virus in een van de cellen van onze slijmvliezen in neus en keel heeft kunnen nestelen, begint de virusvermenigvuldiging al na 4 tot 6 uur. Na ťťn tot 3 dagen kunnen dan de symptomen ontstaan. Vanaf de virusvermenigvuldiging tot zo'n 3 tot 5 dagen nadat de symptomen begonnen zijn, kan de influenzapatiŽnt anderen aansteken.

De infectie openbaart zich aan de patiŽnt heel plotseling. In korte tijd (binnen 2 tot 3 uur) voelt men zich echt ziek. De vaak hoge koorts, de spierpijnen, het malaise gevoel, de rillingen zijn onder andere de klachten van de grieppatiŽnt. Deze klachten houden meestal ongeveer 5 dagen aan en zullen vooral de eerste dagen de patiŽnt aan bed kluisteren. Daarna voelt de patiŽnt zich nog allerminst geheel beter. De nasleep, die ook nog eens enkele dagen in beslag kan nemen, kenmerkt zich door een gevoel van slapheid, verlies van uithoudingsvermogen, sterk vermoeid zijn. Hieruit blijkt wel dat een influenza zich onderscheidt van alle in de volksmond genoemde 'griepjes' of verkoudheden die wij 's winters plachten te hebben. Onder het kopje 'Is het griep of verkoudheid?' kan op basis van het soort en ernst van symptomen een onderscheid gemaakt worden tussen een typische verkoudheid en influenza.

Wat te doen bij griep
Volwassenen tot 65 jaar die verder geheel gezond zijn, zullen in het algemeen, geheel herstellen na een influenza infectie. Er is echter altijd de kans dat na de influenza infectie er een vervolginfectie van de luchtwegen kan ontstaan. Deze infecties worden vaak door bacteriŽn veroorzaakt (bronchitis, longontsteking) en kunnen eventueel, na consultatie van de (huis)arts, behandeld worden met antibiotica (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevante informatie). Om te voorkomen dat men griep krijgt kan men gevaccineerd (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevante informatie) worden. Gezonde volwassenen worden normaal gesproken niet gevaccineerd. Eventuele behandelopties (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevante informatie) staan vermeld onder menuoptie Behandeling - volwassenen.

Kinderen hebben een grotere kans om influenza te krijgen (in schoolklassen steken ze elkaar snel aan). Ook kinderen zijn over het algemeen echt ziek van een influenza (hoge koorts) en zullen niet veel meer kunnen dan in bed liggen. In de nasleep ontwikkelt zich vaak een middenoorontsteking (acute otitis media). Middenoorontstekingen zijn een pijnlijke kwestie.

Griepvaccinaties worden bij gezonde kinderen in principe niet uitgevoerd. Het doormaken van infectieziekten behoort tenslotte bij het opbouwen en ontwikkelen van een sterk afweersysteem.
De huisarts kan echter sinds kort, indien vroeg (binnen 48 uur na het ontstaan van de eerste verschijnselen) geraadpleegd, voor kinderen vanaf 1 jaar anti-griepmiddelen (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevantie informatie) voorschrijven die het kind minder lang en minder ernstig ziek laten zijn.

De zogenaamde risicopatiŽnten (o.a. CARA-, hart- of diabetespatiŽnten, patiŽnten met een verlaagde afweer) en ouderen (65 plus) worden in oktober of november door de huisarts uitgenodigd om de jaarlijkse griepprik (influenzavaccinatie) te halen. Er is aangetoond dat de gezondheidsrisico's bij het doormaken van een influenzainfectie voor deze mensen groot is (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevante informatie). Niet alleen de influenzainfectie zelf, maar zeker ook de vervolg infecties (complicaties) kunnen een verergering van de onderliggende ziekte tot gevolg hebben. Ziekenhuisopnames ten gevolge van deze infecties zijn dan ook niet ondenkbaar. Jaarlijks sterven er in Nederland tussen de 1000 en 2000 mensen aan influenza. Het is daarom belangrijk om bij deze patiŽnten door middel van vaccinatie (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevante informatie) de kans op de echte griep zoveel mogelijk te verkleinen.

U kunt uw huisarts en apotheek vragen over informatie over griepremmers (toevoeging van mij: informeer je goed/gebruik het internet/ook op mijn website vind je relevante informatie).

Bron: dokteronline.com