Weerstand verhogen op natuurlijke wijze
trefwoorden: immuniteit | voeding

Natuurlijke antibiotica, gewonnen uit o.a. planten die deze stoffen zelf produceren om zich te weren tegen bacterieën, virussen en schimmels, hebben zelden tot nooit bijwerkingen. Ze hebben vaak een gunstige uitwerking op het immuunsysteem en ook erg belangrijk is dat ze dus vaak ook werken tegen virussen en schimmels. Met hun milde werking kunnen ze dus ook preventief worden gebruikt ( in tegenstelling tot de chemische variant.)

Samen met schone alkalische voeding (rauw, plantaardig en biologisch) dragen natuurlijke antibiotica op natuurlijke wijze bij aan een zo optimaal mogelijk werkend immuunsysteem. Meer over weerstand verhogen op mijn website Het Gekruide Pad.

De plantenwereld bied je o.a. onderstaande natuurlijke weerstand verhogende middelen:
01. Vlierbes
02. Grapefruitpittenextract
03. Knoflook
04. Propolis
05. Teatree olie (voor inwendig gebruik Manuka)
06. Tijm
07. Ui
08. Kokosboter/olie
09. Colloïdaal zilver
10. Bergamot
11. Lavendel
12. Oregano
13. Aloe Vera
14. Gember
15. Echinacea (Echinacea wakkert een cytokinenstorm aan. Niet slikkken dus als er eenmaal griep is. Wel geschikt als preventief middel)

Wat is colloïdaal zilver ofwel zilverwater?
Zilverwater is een colloïdale oplossing van zilver in water. Bij een juiste productie krijgt men submicroscopische zilverdeeltjes die in het water blijven zweven doordat er een kleine elektrische lading op elk zilverdeeltje geplaatst wordt. De gebruikte concentraties liggen tussen 2 en 50 ppm. Het is een multifunctionele substantie en verhoogt de weerstand van het organisme en geeft vaak wonderbaarlijke hulp bij het behouden van de gezondheid bij mensen, dieren, huisdieren en zelfs ook planten. Colloïdaal zilver was voor 1938 in de U.S.A. aangemeld als geneesmiddel. Tegenwoordig heeft colloïdaal zilver niet meer de status van geneesmiddel, maar mag het wel als voedingsupplement worden verkocht. Colloïdaal zilver kun je ook zelf maken. Lees meer...

Zilver en water: reacties, milieu- en gezondheidseffecten
Zilver speelt in het menselijke organisme geen essentiële rol. De hoeveelheid zilver in het lichaam van een volwassen mens komt neer op ongeveer 2 mg. We nemen dagelijks circa 20-80 μg van het element op, waarvan ongeveer 10% geresorbeerd worden. Deze hoeveelheden zijn geen bedreiging voor de gezondheid. In grotere hoeveelheden kan de opname van zilver(verbindingen) daarentegen toxisch werken, omdat Ag+-ionen een hoge affiniteit voor onder andere sulfhydryl- en aminogroepen hebben en op deze manier snel complexe vormen met aminozuren, nucleotides en dergelijke verbindingen. Omdat de giftigheid op deze manier verklaarbaar is, zijn er ook een aantaal mogelijkheden voor het ontgiften. De giftige werking van zilver is echter bij orale opname wegens de relatief geringe resorbeerbaarheid over het algemeen nog steeds gering.
Zilver dat in het lichaam terecht is gekomen, zet zich meestal in het bindweefsel, de huid en de ogen af en veroorzaak een grijze tot zelfs zwarte kleur van deze. Over een tijdsperk van 50 jaar kunnen ongeveer 9 mg zilver geaccumuleerd worden.
Voor zilver in drinkwater geldt over het algemeen een richtlijn van 0,05 mg/L, als er überhaupt een norm wordt vastgelegd. Dit ligt er ook aan dat zilver in kookwater eventueel aan de zwavel in het voedsel bindt.
Zilveroxide is bij inslikken schadelijk voor de gezondheid en irriteert bovendien de ogen, ademhalingsorganen en de huid. Gevaarlijker is bijvoorbeeld zilvernitraat, dat een sterk oxiderende werking heeft. Zo leidt het tot invretingen en na orale opname tot braken, duizeligheid en diarree. Bij de opname van zilverzouten kan het lichaam zich door de omwandeling in onoplosbaar zilverchloride beschermen.
Omdat zilver een bactericide werking heeft, kan het ter desinfectie van wonden worden ingezet. Lees meer...

Propolis
Propolis is te beschouwen als een natuurlijk, plantaardig antibioticum. Propolis is een soort balsem die door bijen wordt verzameld van knoppen en bladeren van verschillende bomen en planten. De bijen vormen dit om, c.q. engen de verzamelde balsem met bestanddelen van stuifmeel en voegen er verschillende soorten werkzame enzymen en fermenten aan toe. Er is aangetoond dat er behalve drie soorten was (andere dan de was van raten) nog 18 stoffen in voorkomen, welke grotendeels uit antibiotica stoffen, anti-oxidanten en vluchtige oliën bestaan. Lees meer...

Vlier - Sambucus Nigra
Bevat: flavonen, looistoffen, slijmstoffen, etherische olie, alkaloïden, vit. B4, C, kalium, calcium
De gewone vlier is een struik die vrij algemeen in Nederland voorkomt en eeuwen oud kan worden. Vroeger plantte men de vlier vlak bij de boerderij, het liefst onder het keukenraam omdat de vlier bescherming bood tegen kwade geesten, vliegen en ongedierte. Bovendien trok ze goede geesten aan en was ze een veelzijdig geneesmiddel zodat men uit respect zijn hoed ervoor af nam. Als de vlier bloeit in mei, juni doet ze dat met crèmekleurige vijftallige bloemetjes die in schijnschermen bijeen staan. Ze verspreidt een indringende, soms onaangename geur die licht bedwelmend is. De kleur crème bevat geel en wit en heeft daardoor een kalmerende, opwekkende en bemoedigende werking in zich. In augustus krijgt de vlier bessen die, als ze rijp zijn, zwart van buiten en rood van binnen zijn. Het zomerse uiterlijk van de vlier is vriendelijk, vrolijk en zacht. In de herfst toont de vlier ons zijn andere kant, het hout is dan taai en de struik lijkt veel strenger en statiger. Zo kan de vlier enerzijds de strenge, starre mens zachter maken en anderzijds de te zachte en meegaande mens leren structureren en afbakenen. De vlier reinigt het bloed en vult aan bij tekorten. Vliersap met citroen is een uitstekend middel bij griep. Voor de thee gebruiken we de bloesems.
Ontstekingen: werkt verzachtend, zuiverend en ontsmettend. Wekt zweten op en stimuleert de nieren.
Luchtwegen: verhoogd de weerstand, bij griep, verkoudheid, keelpijn, amandel-ontsteking, hoest, bronchitis en astma. Lees meer...

Holistische benadering
Daarnaast is het vanzelfsprekend nodig dat je zorgt voor een holistische benadering met betrekking tot immuniteit en een goede weerstand. Stressregulatie (een prachtige visualisatie), zowel fysiek, emotioneel, als mentaal is van groot belang. Lees meer...